Всички специалисти твърдят, че най-доброто медоносно растение у нас е фацелията, защото отделя големи количества нектар и прашец. Според данни на пчелари от района на Видин от 1 дка се получават от 33 до 36 кг мед. А чуждестранни специалисти публикуват резултати за получени над 50-60 кг мед от декар.

Пчелите посещават насаждението през целия ден, като по обяд и при благоприятни условия могат да бъдат изброени над 30-40 пчели на 1 кв. м. Пчелите не могат да се наситят на фацелията

Фацелията е едногодишно тревисто растение, което се среща само като културен вид. Вегетационният период на фацелията е 90-100 дни. Можете да я засеете от февруари до юни. Цъфтежът започва 40-55 дни след сеитбата и продължава 30-50 дни в зависимост от гъстотата на посева, температурата и влажността на въздуха. Сухото и горещо време скъсява цъфтежния период, а по-хладното го удължава.

Фацелията се развива най-добре на леки, плодородни почви и редовно трябва да се плеви. При чист посев специалистите препоръчват широкоредово засяване. Тогава ще получите по-силно разклоняване, повече и по-продължителен цъфтеж. Ще ви трябва 0,6-1 кг семе на декар площ.