Правителството одобри българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство, което ще се проведе на 3 април в Люксембург.

Председателство ще представи актуалното състояние на работата по предложението за регламент на Европейския парламент и на Съвета относно финансовите правила, приложими за общия бюджет на Съюза (предложението „Омнибус“), по-конкретно по измененията в четирите основни регламента, свързани с Общата селскостопанска политика (ОСП) – за директните плащания, за развитие на селските райони, за установяване на общата организация на пазарите на селскостопански продукти и хоризонталният регламент.

Предложението „Омнибус“ е част от пакета за прегледа на Многогодишната финансова рамка и цели по-нататъшно опростяване на ОСП при по-висока степен на субсидиарност и пропорционалност, без да се поставя под въпрос политическият компромис и реформата на ОСП за периода 2014-2020. Предвижда се министрите да проведат обмен на мнения по темата.

В рамките на заседанието на Съвета ЕК ще представи Доклад относно изпълнението на екологично насочени площи и министрите ще проведат обмен на мнения по него. България смята, че прилагането на зелените директни плащания, по-конкретно на екологично насочените площи, следва да носи възможно най-големи екологични ползи, без да застрашава жизнеспособността на сектора. Размерът на екологично насочените площи, определен в сега действащото законодателство, е достатъчно висок и не е необходимо да бъде допълнително завишаван.