Нови осем случая със съмнение за ку-треска в благоевградското село Церово са регистрирали в Районната здравна инспекция, съобщи БНР. Първите случаи са от миналата седмица, когато десет жители на селото бяха приети в болнично заведение със симптоми на пневмония. Тъй като това е атипична за сезона картина, епидемиолозите от здравната инспекция са взели проби за ку-треска, едната от които е дала положителен резултат.

Ветеринарни специалисти от Агенцията за безопасност на храните са открили пет случая на заболели домашни животни - три кози и две овце - от общо взети 20 проби. През последните няколко дни още осем жители на Церово са приети със същите симптоми в двете болници на областния център. Днес са взети проби, които са изпратени за изследване в столицата, потвърди директорът на здравната инспекция д-р Лена Павлова.

Към момента 31 от общо 75-те жители на село Церово са постъпили за лечение, повечето от тях са изписани. За ограничаване на разпространението на вирусното заболяване сред хората са предприети конкретни мерки - уведомени са кметът и личният лекар на селото да следят картината на заболеваемостта, изнесена е здравна беседа и са разпространени информационни брошури.

При съмнения при животните ветеринарният лекар е задължен да подава информация до БАБХ. При всяко съмнение се вземат проби и се правят изследвания на животните.