Успех на немската генетика през 2016! Непрекъснато развъдните организации в говедовъдството в Европа публикуват резултатите от работата си през 2016 год., информира на сайта си говедовъд.ею

Ние също ви запознахме с резултатите на Холщайн Германия за 2016 год. по отношение продажбите на разплодни говеда. С нетърпение очакваме и някоя българска развъдна организация да ни предостави отчет за извършеното през 2016 г. от нея (единствено сме публикували отчета на Асоциацията за развъждане на Монбелиард и Симентал), споделят от говедовъд.ею.

Износът през 2016 на разплодни животни от Холщайн-Германия е малко под рекордния резултат от предходната година

През последните три години се изнасят над 75 000 разплодни говеда годишно. За 2016 г. тази цифра е 79 265 разплодни животни немски Холщайн. Те са изнесени в 39 страни. През предходната година са изнесени 81 649 разплодни животни, което е и най-добър резултат за породата. След трудните години 2012 г. и 2013 г., когато бяха продавани по около 50 000 разплодни говеда, през 2016 г. от продадените всичко разплодни говеда повече от 75 000 по-голяма част от тях са доставени на международни клиенти.

Разпределението на износа е: към трети страни най-вече Турция, Русия, Ливан, Узбекистан, Либия, Северна Африка ( главно Мароко, Египет, Алжир ) центъра на ЕС (Великобритания, Холандия, Белгия), ЕС-Изток ( Полша, Румъния, Унгария ), както и ЕС- Юг - Италия, Испания, Гърция. Делът на трети страни е 65.8% (за 2015 г. 65,5 %).

През 2016 г. общо 27,069 или 34.2% са изнесените разплодни говеда на вътрешния пазар на ЕС . Най-много са изнесени за Италия, Великобритания, Полша, Холандия, Белгия, Испания и Румъния, които са внесли повече от 1000 разплодни говеда за всяка държава. Основните клиенти са Италия с около 27% от износа за ЕС и около 15% за Великобритания, Полша и Холандия. Турция и Русия доминират на за пазара на трети страни, а Мароко, Ливан, Египет, Алжир, Узбекистан, Азербайджан и Туркменистан също са получили увеличени доставки. Целта на някои трети страни е търсене независимо по отношение местното производство на мляко и млечни продукти. Във всяка страна следователно има програми за държавна подкрепа за инвестиции в производството на мляко.

В продължение вече на много години германските Холщайн животни имат добро международно търсене, което се дължи на добрите качества и съществуващата в германските развъдни организации логистика за износ на селскостопански животни. В същото време цените на селскостопанските животни се определят от ситуацията на млечния пазар, което означава, че тази година трябва да очакваме по-високи цени. (Бон, 2017 Немска асоциация Холщайн)