Доклад, подготвен от италианската селскостопанска асоциация Coldiretti, Eurispes и Асоциацията за безопасност на храните, отчита 30-процентно увеличение на оборота на т.нар. агромафия миналата година в сравнение с 2015 г., съобщава La Difesa del popolo. Явлението се наблюдава предимно в Южна Италия и в северните области в района на Генуа и Верона.
Авторите на изследването са изчислили, че оборотът на агромафията е в рамките на 21,8 млрд. евро. При това експертите не изключват, че действителната цифра може и да е по-висока.
Най-мощните престъпни групировки са си разделили сферите на производство на храни, като са се докопали и до известни марки, които са емблематични италиански хранителни продукти, четем в доклада.
Обикновено агромафията използва за производство модифицирани рецепти, нерегламентирани или нискокачествени суровини, обяснява президентът на Coldiretti Роберто Монкалво. Затова от Асоциацията настояват да на етикетите да бъде задължително изписван произходът на храните и да се направят публично достояние фирмите, които внасят продукти от държави, извън Европейския съюз.