Тест, разработен от германски учени, позволява да се разбере с какво е хранена кравата.
Млякото от крави, отглеждани в естествени условия, се различава от онова, което дават животните, хранени с комбиниран фураж. В частност става дума за продуктите на гликиране. Именно те са маркер в теста за определяне произхода на млякото - метод, разработен от учени от Техническия университет в Дрезден, съобщава Biookonomie.de.
Продуктите на гликирането се образуват по време на реакцията между захари и белтъчини при термичната обработка на комбинираните фуражи.
Кравите, отглеждани пасищно, получават предимно храна, която не подлежи на подгряване: трева, силаж и др. Затова продуктите на гликирането в млякото им са много по-малко.
Патентованият метод на учените от Дрезден ще бъде представен от тях на 31 март по време на конференция в Хале.
Коментари