Поголовието от крави в САЩ продължава да се увеличава. Според доклад на американското земеделско министерство преброяване на едрия рогат добитък към 1 януари тази година показва наличие на 93,6 млн. глави крави и телета, което е с 2% повече от миналата година.
Кравите в американските ферми са 31,2 млн. глави, което е с 3,5% повече в сравнение с 2016 г. и с 6% повече отпреди 2 години.
Месодайното стадо на САЩ сега наброява с 2,1 млн. глави повече, отколко е бил показателят от 29 млн. глави през 2014 г. Цифрата е най-високата от 2010 г.
Увеличението на поголовието е в резултат на добрите печалби и на достатъчните доставки на фураж, обяснява Джон Наливка, президент на Sterling Marketing Inc. И въпреки че печалбата на говедовъдите в сравнение с преди 2 години е намаляла, диапазонът и пасищните условия из цялата стана за едрия рогат добитък продължават да поддържат разширението на стадата.
Американският икономист обяснява, че коефициентът на крави за клане през 2016 г. е съставил 2,58 млн. глави, което обхваща 8,6% от общото поголовие крави и е четвъртият най-нисък показател в процентно отношение от 1965 г.
И докато отборът на кравите миналата година е бил по-бавен, фермите са добавили, по данни към 1 януари, 6,42 млн. юници за замяна на месното стадо, което е с 1,2% повече в сравнение с 2016 г. и с 5% повече отпреди 2 години.
Тези показатели са били най-високите в американските ферми от 1997 г. От тези замени 62,3% или 4 млн. юници са били оставени са производство на телета. Това е най-високият показател от 2010 г.
За положителната страна на разширяване на американското стадо обляснява Ли Шулц, икономист от Националния институт на щата Айова. Днес имаме едно от най-младите стада в историята. Младото стадо е много продуктивно както от гледна точка на производствени разходи, така и на ефективност.
Департаментът по земеделие на САЩ съобщава, че броят на телетата през 2016 г. е 35,1 млн. глави, което е с 3% повече от 2015 г. Анализатори смятат, че разширението ще продължи и през 2018 г., което още повече ще повлияе на цените на добитъка.