Котката - с нея се създават специални емоционални взаимоотношения - особено характерно е за жените. Ако нещо ви боли, то котката задължително ще се опита да легне на болното място, за да ви излекува. Ако пък изпитвате тъга - ще се приласкае до вас, за да ви утеши. Доказано е, че когато галите котка, рязко спада кръвното ви налягане, ако имате главоболие, то отшумява без медикаменти. А особената честота на вибрациите на котешкото мъркане има лечебно действие.

Кучето - собствениците на кучета никога не се чувстват самотни. Те са по-весели и контактни хора в сравнение с тези, които не отглеждат кучета. Характерите им са по-открити, а в общуването са по-директни и непосредствени. Всъщност изброените качества са валидни и за самите кучета - те никога не прикриват настроенията си. Четириногите приятели са изключително верни другари, емоционално са привързани към стопаните си и страдат, когато са разделени.

Домашните любимци повишават човешкия имунитет. Доказано е, че 77 на сто от децата, които живеят в семейства, където се отглеждат домашни любимци, имат по-висок имунитет.

И още един неоспорим факт - рязко намаляват алергиите при деца, растящи в компанията на домашен любимец.