От това зависи трайността им

До момента на снасянето му яйцето е стерилен продукт. Въпреки наличието на здрава черупка секунди след снасянето съдържанието му се поразява от микроорганизми от околната среда.

При снасянето яйцето е с температурата на тялото на носачката - 41-42 градуса. Попаднало във външната среда, следващите 2 часа то изстива и намалява обема си. През многобройните миниатюрни пори на черупката, които се намират в тъпия край на яйцето, в него се всмуква въздух. Заедно със съдържанието намалява и белтъчната обвивка и между последната и подчерупчестата ципа се образува разслоение. Получава се въздушна камера. Заедно с въздуха в яйцето прониква битова и болестотворна микрофлора. Тук тя намира благодатна среда за развитие и разпространение. За да намалите отрицателното влияние на външната среда кокошарникът и пологът трябва да се поддържат чисти и добре проветрени.

Не забравяйте и още един важен момент: по време на снасянето яйцето се обвива в тънка защитна ципа, която е бариера срещу проникването на болестотворни микроби. Затова при събирането на яйцата се стремете да ги обхващате колкото се може по-малко с ръка, за да не нарушите целостта на ципата. Без нея яйцата се развалят по-бързо.