Продължителността на бозайния период при агнетата е средно около 60 дни, като варира в зависимост от предназначението на фермата: стокова, възпроизводителна или
племенна.
1) Ако фермата е чисто стокова, т.е. женският разплоден материал за възпроизводство се получава или купува от друга ферма, бозайният период е по-кратък - от 4-5 до 30-35 дни. Всички приплоди - мъжкии женски, се реализират за стокови цели. Те се угояват до достигане на необходимото пазарно тегло, а майките се доят за получаване на повече стоково мляко.
2) Когато фермата е възпроизводителна, т. е. тя трябва сама да си осигури необходимия ремонт за възпроизводство на стадото, се оформят две групи, при които има различна продължителност на бозайния период. Едната се състои от разплодните женски агнета.Те представляват 14-25 процента от броя на агнетата и бозайният период при тях е по-дълъг - минимум 60 дни. Останалите агнета - брауваните от разплод женски и всички мъжки, образуват втората група. Тяхното използване е като на стокови агнета.
3) Ако фермата е племенна, се образуват 3 групи: на разплодни мъжки, разплодни женски и бракувани от разплод женски и мъжки. Такива ферми получават по-малко стокова продукция (месо и мляко), но тя се компенсира от високата цена на продаваните племенни разплодни животни. Разплодните агнета имат бозаен период минимум 60-80 дни. Бракуваните се отглеждат като стокови.
Кои са критичните моменти при бозаещите агнета
които фермерът трябва да има предвид за успешното протичане на бозайния период. Те са:
0 Периодът преди, по време и след ражданетое най-отговорният момент. Трябва се следи за характера на раждането (със или без усложнение), забозаването от агнетата, приемането на агнетата от страна на майката, отделянето на последъка и възстановяването на майчиния организъм.
0 Захранването на агнетата сфураж и формирането на групи в зависимост от продуктивното направление (разплодни и стокови агнета).
Коментари