Качествата на птичия тор

Птичият тор е най-богатият от всички органични торове. Той съдържа три пъти повече азот и калий и около четири пъти повече фосфор в сравнение с обикновения оборски тор. Птичият тор има голямо и бързо действие.

Трябва да се знае, че азотът на птичия тор се губи много бързо, поради което торът се съхранява примесен с дървени стърготини, с градинска почва (25-50% от тора) или с праховиден суперфосфат (5-6% от тора). От една птица годишно се получава от 5 до 10 кг тор. Есента, преди основната обработка на почвата той е подходящ за торене на дръвчетата. В пристъблените кръгове може да се внесе по 1,5-2 кофи добре угнил птичи тор на дръвчета до 5-6 години и по 2-4 кофи на дръвчета над 7 години.

Недостатъци

Трябва да се знае, че азотът на птичия тор се губи много бързо, поради което торът трябва да се съхранява примесен с дървени стърготини, с градинска почва (25-50% от тора) или с праховиден супер фосфат (5-6% от тора). От една птица годишно се получава от 5 до 10 кг тор.

Нормата е според начина на торене

В зависимост от това дали ще се тори само пристъбленото пространство около дръвчетата, или цялата площ между тях е и нормата.

0 В пристъблените кръгове може да се внесе по 1,5-2 кофи добре угнил птичи тор на дръвчета до 5-6 години и по 2-4 кофи на дръвчета над 7 години.

0 Ако се тори цялото пространство между дръвчетата, тогава по цялата площ може да се разхвърли 1-1,5 тона добре угнил оборски тор.