Чувствително захлаждане започва от понеделник, от север към страната ще се спуска по-студен и влажен въздух. Преди обед ще превалява в крайните западни райони и в Добруджа, следобед валежите ще обхванат цялата страна. По-интензивни ще са в Рило-Родопския масив, а над 2000 метра ще вали сняг. Ще духа умерен вятър от северозапад. Това съобщи шефът на синоптичната фирма TV-MET Петър Янков.

Облаци и слаби валежи от дъжд, а в Предбалкана и по високите полета - от сняг, ще има в понеделник. Следобед валежите ще спират, уточни Петър Янков.

Минималните температури във вторник ще са от 0 до 5 градуса, а максималните - от 15 до 20 градуса. Само по Черноморието термометърът ще показва 10-12 градуса. В сряда и четвъртък ще има условия за слани. Живакът сутрин ще пада до -1/4 градуса, но дневните стойности ще са между 16 и 21 градуса.

Повече облаци в петък ще има в североизточните райони на страната. Кратки мъглби и след това слънце се очакват през следващия уикенд. Ще се затопли и максималните температури ще са между 17 и 23 градуса.

Според дългосрочната прогноза следващият валежен период е между 4 и 7-8 април, каза още метеорологът. На 8 април започва пролетната ваканция на учениците.

Като цяло април ще е с 1-2 градуса по-топъл от нормата, която е между 15 и 20 градуса, допълни метеорологът.