УС на Държавен фонд "Земеделие" отпусна общо 8,5 млн. лв. по линия на четири държавни помощи, които ще действат през тази година.

За сведение на фермерите:

. По първата схема се предоставят 5,5 млн. лева за създаване и поддържане на родословна книга и за определяне продуктивността и генетичните качества на животните.

. С друго решение са предвидени обезщетения за земеделски стопани със загинали при бедствия животни и пчелни кошери. Подпомагат се тези, които са включени в регистъра на издадените констативни протоколи за унищожени пчелни кошери и пчелни семейства в резултат на природни бедствия през 2016 г. Заделеният финансов ресурс за направлението е 20 000 лева.

. Пускат се 1,5 млн. лева по схемата за помощ за компенсиране на разходите на земеделски производители, свързани с изпълнение на мерки по националната програма за доматения миниращ молец.

. Четвъртата държавна помощ е за подпомогне на стопаните по схемата за качество на производството на семена и посадъчен материал през 2017 г., за която е утвърден финансов ресурс 1,5 млн. лева.