От това колко вода пие зависи самочувствието и здравето на вашето вълнисто папагалче.

Купете му поилка от първокачествен материал, която мийте всекидневно, за да не се развиват в нея различни микроорганизми. Само за ден по стените и дъното на поилката се появяват утайка и тиня, които трябва грижливо да се измиват. В краен случай това трябва да се прави веднъж на 2-3 дни.

Има отворени поилки или от закрит тип.

Понякога вълнистото папагалче предпочита поилка от определен тип. Ако това не е така, най-добре е да купите поилка от закрит тип

В нея водата се съхранява по-дълго, в нея не попадат различни боклуци, когато папагалчето се храни или си играе. Но и в закритата поилка водата трябва да се сменя всеки ден.

Освен това е важно водата да не е прекалено студена

Това може да провокира простуда или влошено храносмилане. Но не трябва и да е прекалено топла. Най-добре е водата за пиене на вълнистите папагалчета да е с температура 15-17 градуса.

В поилката постоянно трябва да има вода. Обезводняването е много вредно за птиците. И въпреки че на вълнистото папагалче му трябват едва около 3 чаени лъжички вода дневно, наливайте повече в поилката, тъй като тя постоянно се изпарява.