Опитни стопани на котки знаят колко трудно е понякога да отведеш животното при ветеринарен лекар. Като че ли чувства предстоящата опасност, дискомфорта и болката и често котката загадъчно изчезва - като че се разтваря, крие се, изскача от колата. И това води до отмяна на часа при ветеринарния лекар.

Как да успокоите и да подготвите котката за ветеринарната визита?

Животните чувстват предстоящото събитие. А тъй като всеки стопанин също се притеснява преди ваксинация на животното или друга манипулация, котката усеща това. Затова се стегнете и не се вълнувайте. Тогава и котката ще е по-спокойна.

Ако за първи път я водите на лекар, е много важно ветеринарният специалист да направи добро впечатление на котката

Той трябва да се държи като грамотен педиатър. Най-добре първата визита да не е свързана с процедури, а да е само опознавателна или пък само да премерите колко тежи котката. И непременно след това на котката трябва да се даде лакомство. Така тя няма да свързва посещението с нещо неприятно и спокойно ще влиза в кабинета, няма да се дърпа и да се страхува.

Във ветеринарния кабинет котката ще се чувства по-защитена, ако я оставите в транспортната чанта на по-високо място

Така е по-добре, отколкото да я държите на ръце или пък ако животното е на пода.

Преодолейте своя страх от ветеринарните лекари. Не си струва постоянно да галите котката, тъй като по този начин й предавате своята тревога. Така вие се опитвате да се успокоите, а котката ще започне да нервничи тъй като й изпращате сигнали на собствената си неувереност и тревога.