Най-големият проблем е да се определи причината за появата му

Д-р Емилия Бенова

Сред основните фактори за появата му са стресът и тревогите. Съществуват два основни вида безсъние.

Единият се наблюдава тогава, когато човек се мъчи да заспи, но не може, вторият - когато изпада в състояние подобно на дрямка.

При втория случай организмът не почива, а се чуства дори по-уморен.

Психологическият стрес и притесненията са сред основните фактори за поява на безсъние.

В такива случаи специалистите препоръчват да се спи на лека музика, която да разтовари човек от натрупания през деня стрес.

Неортодоксалната медицина препоръчва прилагането на специална техника на дишане и медитация, които да прогонят безсънието.

Често безсънието се дължи на недостатъчно изразходвана енергия през деня. Физическите упражнения в активната част от деня и подобрената диета са решение на проблема. При безсъние е необходимо да се откажете от всякакви стимулиращи напитки като кафе, чай, алкохол. Четенето преди лягане също помага, както и гледането на лек комедиен филм.

В организма на човек роля на биологичен часовник играе хормонът мелатонин. При нeдостиг на мелатонин започват плроблемите със съня. Храни които съдържат голямо количество мелатонин са магданоз, моркови, репички, домати, смокини, фастъци, царевица и ориз, сирене, яйца и мляко.

При безсъние народната медицина препоръчва отвари и настойки от билки притежаващи успокояващи и сънотворни свойства. Такива са валерианата, дяволската уста, хмел, лайка.

Лечебните препарати от тях действат отпускащо, успокояващо. Те са подходящи и при безпричинен страх и психическа умора.