Правилното отглежане на новородените животни е гаранция за високи пожизнени продуктивни показатели на цялото млечно стадо

Отглеждането на телетата е най-важният етап от формирането на ново млечно стадо във фермата. Млечните говедовъди не трябва да забравят, че наскоро роденото женско теле е бъдеща дойна крава, чиято продуктивност се определя през първите седмици от живота му.

Резултатите от изследвания, проведени през последните 10-15 години, показват недвусмислената взаимовръзка между растежа на телето до отбиването и общото равнище на млечна продуктивност в периода на лактация. Резултатите са в диапазона от 3 допълнителни литра мляко за всяка лактация на всеки грам прираст до 13 допълнителни литра мляко.

Средно това са 5 допълнителни литра мляко за лактация на всеки допълнителен грам дневен прираст до отбиването на телето или 100 г грама допълнителен дневен прираст при телето дават 500 л мляко в периода на лактация.

Веднага след раждането на телето фермерът трябва внимателно да го наблюдава и да се грижи за него, тъй като майка му се връща обратно в млечното стадо.

Какво е важно да не пропуска фермерът?

Отелването трябва да става в чисто, сухо и просторно място с достатъчна вентилация.

Пъпът на телето трябва да се обработи с концентриран йоден разтвор, за да бъдат унищожени бактериите. Това трябва да се направи веднага след раждането на телето и по възможност да се повтори на другия ден и следващите дни.

30 минути след раждането му телето трябва да се премести в чисто и топло помещение за новородени и да му се даде първата коластра

Първото хранене с коластра на телето не трябва да е от кравата.

Обемът на потребление в този случай е неконтролируем, при това има риск от заразяване на телето, което няма имунитет.

Коластрата трябва да се издои и да се контролира количеството й. То трябва да е около 6-8 л.

В идеалния случай се прави изследване, което да покаже качеството на коластрата: високи равнища на антитела и ниски равнища на бактерии.

При първото хранене телето трябва да изпие 4 л коластра с температура 40 градуса.

Колкото по-скоро телето получи коластра, толкова повече антитела ще се абсорбират в кръвта му.

За разлика от хората при кравите няма вътреутробно предаване на имуноглобулини, затова получаването на коластра от телето е в буквалния смисъл въпрос на живот и смърт.

В идеалния случай второто хранене на телето тябва да става 12 часа след първото с 2 л коластра.

След като новородените телета са нахранени и изсъхнали, може да бъдат преместени от отделението за новородени в предназначените за тях индивидуални боксове.

Количката, с която се превозват новородените телета, трябва да е чиста и покрита с прясна постеля. Телетата трябва да се повдигат и слагат в количката, тъй като са прекалено малки и слаби, за да ходят сами.

Новородените телета трябва да се преместват много внимателно тъй като всяко грубо боравене може да доведе до счупвания на крака или ребра.

Телетата прекарват 80 процента от времето си в легнало положение, затова трябва да им се приготви мека и суха постеля. Състоянието й трябва да се контролира всекидневно.

Новородените телета получават всички хранителни вещества от млякото.

Много е важно на малкото теле да се осигури достатъчно енергия за растеж и за развитие на имунната му система.

Енергетичните потребности на телето зависят от сезона, тъй като му е нужна допълнителна енергия, за да се сгрее през зимата и да се охлади през особено горещите летни дни.

От 4-ия ден след раждането телетата се нуждаят от постоянен достъп до чиста вода и до стартерен фураж. При храненето на новородените телета не трябва да се забравя едно основно правило, което се нарича постоянство.

Изхранвайте мляко с постоянно общо съдържание на сухо вещество с постоянна температура и в постоянен обем.

Важно е и телетата да се хранят в едно и също точно определено време.

Могат да възникнат усложнения като подуване и клостридиални заболявания, ако се пренебрегнат тези правила.

Болните телета трябва да бъдат изолирани от основната група. Трябва да ги прегледа ветеринарен специалист и да им изпише съответното лечение.

За да са здрави телетата, трябва да се спазва биобезопасността

По възможност трябва да се избягва съвместното отглеждане на телета и крави в едно помещение, за да бъде сведено до минимум предаването на инфекции по въздушно-капков път. Това означава, че на практика телетата трябва да бъдат преместени в сграда, отделна от тази за кравите, веднага след раждането им.

Всеки път, когато някой влиза от един бокс в друг бокс и докосва телетата, трябва да е наясно, че е преносител на възможни заболявания от едно животно на друго. Затова в боксовете трябва да се влиза само по необходимост.

При манипулациите с телета трябва да се започва от най-малкото и слабото и да се завършва с най-голямото и силното.

Когато телетата се отглеждат групово, в една група не трябва да има повече от 10-15 животни, а предпочитаната разлика във възрастта им в едно помещение не трябва да е повече от 2 седмици.

Количката за преместване на новородените телета в "детските ясли" трябва да е чиста и покрита с прясна постеля
Количката за преместване на новородените телета в "детските ясли" трябва да е чиста и покрита с прясна постеля
Детските ясли за новородени телета представляват индивидуални боксове
Детските ясли за новородени телета представляват индивидуални боксове
Когато телетата се отглеждат групово, в една група не трябва да има повече от 10-15 животни
Когато телетата се отглеждат групово, в една група не трябва да има повече от 10-15 животни