Петя Григорова агрометеоролог при НИМХ - БАН

Настъпилото съществено повишение на температурите в края на второто и в началото на третото десетдневие на март, с максимални стойности до 20-26 градуса (Видин, Враца, Монтана, Кнежа, Ловеч, Плевен, Велико Търново, Пловдив, Сандански и др.) доведе до активизиране на вегетационните процеси при зимните житни култури, маслодайната рапица и трайните насаждения. Падналите значителни валежи до началото на пролетта, надвишили нормите за месеца на места в Северна и Североизточна България (Шумен - 79 л/кв.м, Свищов - 61 л/кв.м, Русе - 60 л/кв.м, Велико Търново, Разград - 58 л/кв.м, Враца, Плевен - 57 л/кв.м, Варна -65,7 л/кв.м), увеличиха почвените влагозапаси и в двуметровия слой. В еднометровия почвен слой в по-голямата част от полските райони те достигнаха нива до пределната полска влагоемност (ППВ).

През предстоящия седемдневен период подобрението на топлинните условия ще продължи и ще се създават условия за по-ускорено развитие на земеделските култури. При пшеницата и ечемика ще се наблюдава фаза братене. При овощните култури ще протичат фазите набъбване и разпукване на пъпките, а при раноцъфтящите видове (бадем, кайсия, праскова) - фаза цветен бутон (кайсия - агростанции Павликени и Главиница) и начало на цъфтеж (кайсия - агростанция Сливен). При лозата ще се наблюдавя сокодвижение и набъбване на пъпките (агростанции: Сандански, Николаево).

През периода критични минимални температури за земеделските култури не се прогнозират.

През повечето дни от предстоящият седемдневен период валежи не се очакват. Необходимо е земеделските стопани да направят преглед на фитосанитарното състояние на земеделските култури за възобновяване на вредоносната дейност на икономически важни неприятели и болести с цел извеждане на своевременна растителна защита.

При есенните посеви това са - обикновена полевка, обикновен житен бегач, септориози и др; при рапицата - рапична стъблена бълха, сухо стъблено гниене и др; при овощните култури - хоботници, листогризещи гъсеници, листозавивачки и др.

Условията ще бъдат подходящи за провеждане на сезонните агротехнически мероприятия - внасяне на хербициди при зимните житни култури, предцъфтежните пръскания при овошките, сеитбата на слънчоглед. В средата на третото десетдневие на март започват да текат оптималните агротехнически срокове и за сеитбата на слънчогледа в Северна България.