По всяка вероятност те имат мускулна дистрофия. Една от причините е непълноценното хранене на бременни овце и кози, напомня 
е една от причините за появата є във фермите, напомня специалистът Никола Методиев.

Мускулната дистрофия при агнета и ярета (беломускулна болест, клека, коленица) е незаразно заболяване, характеризиращо се с различни по степен дистрофични изменения (дистрофия - нарушено изхранване) в скелетната и сърдечната мускулатура при агнета и
ярета в първите дни или 2-3 месеца след раждането им. Характерно за това за-
боляване е, че в повечето случаи биват засегнати голям брой животни и то протича под формата на ензоотия.

Причините за възникване на дистрофията са от комплексен характер:

0 Те са свързани преди всичко с недостиг на жизнено важни микроелементи и витамини, като най-важни между тях са селенът и витамин Е.

0 Болестта се наблюдава при агнета и ярета, родени от майки, които са хранени непълноценно по врема на бременността.

0 Лошите климатични условия провокират проявата на болестта.

0 Мускулната дистрофия се установява по-често в райони, където пасищата се наторяват обилно с изкуствени торове, съдържащи сяра.

Как да разпознаете болните агнета и ярета

Характерни за мускулната дистрофия са схванатият вървеж, паралитичната слабост на крайниците и отслабването на животните. Болестта може да се установи при агнета и ярета непосредствено след раждането им. Допуска се, че агнетата се разболяват още в майчината утроба и се раждат мъртви или живи, но мършави и недоразвити. Такива агнета не могат да забозаят и умират за 1-2 дни.

В началото на болестта агнетата и яретата са лениви, трудно се движат, вървежът им е схванат и бързо настъпва паралитична слабост на крайниците. В
развоя на заболяването често се установява стомашно-чревно разстройство, което може да се появи в началото на миопатията. При по-дълго продължаващи случаи на заболяването агнетата са с намален или липсващ апетит, силно отслабват, показват изкривяване на гръбначния стълб, слабост в крайниците и често се залежават.

Как опитните овцевъди откриват болните животни

Болното агне се защипва за вълната и се издига на 1метър височина. След това се пуска на земята. Лесно можете и сами да установите дали новороденото агне има мускулна дистрофия. Ако е болно, пада на гърдите и корема си и неможе да се държи на кракатаси. По този признак овцевъдите сами откриват болните агнета и сред тях болестта е известна като коленица или клека.

Другият критичен момент за появата на мускулна дистрофия е началото на сезона на паша. Болните агнета и ярета изостават от стадото, продължително време лежат, някои показват и куцота. През следващите дни се проявяват гореописаните признаци (схванат вървеж, при ставане трудно се изправят на краката си, болезненост при движение, намален или липсващ апетит).

Профилактиката на мускулната дистрофия е свързана преди всичко с подобряване режима на хранене на бременните и новородените животни с храни, съдържащи небходимите количества витамин Е, селен и други биологичноактивни вещества (витамини, минерални вещества, пробиотици).

Селенът и витамин Е се добавят в дажбата или животните се третират вътрешно през устата или инжективно. При новородените с профилактична цел се прилага селен по 1-2 мг на агне през първите 3-5 дни след раждането. А няколко дни преди изкарването на агнетата на паша също им се дава селен.

Така че, ако установите клинични признаци на заболяването при агнетата или яретата си, веднага трябва да потърсите ветеринарномединска помощ.