Първата търговска многоетажна оранжерия в Европа ще заработи в холандския град Dronten. Вертикалната ферма е на компанията Staay Food Group - водещ производител на свежи плодове и зеленчуци и ще обслужва голяма европейска верига супермаркети.

Тя ще се превърне и в място за тестване на LED-технологии за бъдещи проекти за вертикално строителство.

Площта на закритата вертикална ферма е 900м2, но благодарение на многоетажната конструкция, полезната площ за отглеждането на органична салата се увеличава до повече от 3000м2.

"В тези салатки, отгледани в закрито помещение, няма пестициди  и се съдържат по-малко количество бактерии, което ще осигури по-дълъг срок на съхранение. Опаковането на салатките на мястото на производството, позволява да се спести и от транспорт, — казва Рен Панеман, генерален директор на Staay Food Group. — С подобни решения сме независими от капризите на времето и поддържаме оптимална  постоянна производствена среда, което гарантира стабилно качество на продукта."

В Европа многоетажни оранжерии с LED-осветление са разположени предимно в изследователските центрове или в някои ресторанти, използващи само свежи продукти за приготовяне на храната.

Новата ферма на компанията Staay в Дронтен ще е първият в Европа търговски обект с промишлен мащаб, обслужващ голяма мрежа за продажба на дребно. Оранжерията ще започне работа през втората половина на 2017 година.