Надупчването при лешника най-често се причинява от ябълковия плодов червей. Неприятелят развива едно поколение годишно. Вреди по орех, лешник, бадем, кестен и други.

Зимува като възрастна гъсеница в пашкул под растителните остатъци, под кората на дърветата и по-рядко в почвата.

След презимуването гъсениците какавидират, а пеперудите излитат в началото на юни. Летежът продължава до края на юли. Пеперудите са активни привечер. Женските снасят яйцата си върху зелените плодчета, като предпочитат по-високите етажи на короната.

След като се излюпят, гъсениците пропълзяват по плода и се вгризват непосредствено под дръжката. Хранят се с ядката на плодовете, като изпълват мястото с огризки, извержения и копринени нишки. Една гъсеница може да повреди 3-4 плода.

Увредените плодове преждевременно дават признаци на узряване - потъмняват, а обвивката им се сбръчква и свива. Често опадват заедно с гъсениците, които се доизхранват в тях.

Какви мерки да се предприемат

Пръсканията се провеждат при силно нападение - 10-15 надупчени плода на един килограм. Времето за пръскане се подава от службите за растителна защита. Правят се по две пръскания, като се използват някои от следните инсектициди: нуреле Д - 0,05% (5 мл на 10 л вода), афикар 100 ЕК - 0,03% (3 мл на 10 л вода), вазтак нов 100 ЕК - 0,0125% (1,2 мл на 10 л вода), децис 2,5 ЕК - 0,03% (3 мл на 10 л вода), суперсект 10 ЕК - 0,015% (1,5 мл на 10 л вода), циклон 10 ЕК - 0,03% (3 мл на 10 л вода).

Лешниковият хоботник също вреди сериозно

Лешниковият хоботник развива едно поколение годишно. Зимува като ларва в почвата. Какавидира през втората половина на май и през юни. Бръмбарите напускат убежището си и се хранят с листата и меките зелени плодчета, като ги надупчват. Вследствие на повредата те изсъхват.

След като узреят полово женските правят ямички в плодовете и там снасят яйцата си - най-често по едно. Ларвите се хранят с ядката, като изпълват плодовете с огризки и извержения. По-късно повредените плодове опадват. След като завършат развитието си ларвите прогризват кръгъл отвор, напускат плода и отиват в почвата, където остават да зимуват.

Мерките срещу лешниковият хоботник са:

прекопаване на почвата около растенията;

събиране и унищожаване на повредените плодове, преди да са напуснати от ларвите;

няма официално регистрирани препарати за растителна защита, но може да се използват някои от продуктите срещу други вредители по културата.