Нанотехнологиите в селското стопанство създават съвършено нов вид храна - "нанопродукти", които с времето ще изместят от пазара така наречените ГМО-храни.

Нанотехнологиите са на ниво атоми и молекули. С помощта на манипулации с елементите, от които се състои веществото, може да се изследват и произвеждат продукти с нужната ви атомна структура.

Днес наночастиците се използват и в растениевъдството, и в животновъдството, и се добавят в продукти за хранене и други стоки.

Нанотехнологиите са и перспективен начин за стимулиране на ръста и развитието на растенията.

Ефектът се постига, благодарение на това, че наночастиците, са с размер на атоми и по-добре проникват в почвата и растенията. Н анотехнологиите предотвратяват и нерационалното използване на торовете.

Фермерите внасят торове през почвата, а те се разпръскват във въздуха или се смесват с водата за поливане на растенията. При това основната част се губи в околната среда и замърсява екосистемата. Използването на торове по целия свят се увеличава, заедно с ръста на населението в света.

Още по темата, четете в новия брой на вестник „Български фермер“ от 23 март.