На 22 март (сряда), от 18:00 ч., в Екомузей с аквариум (ул. „Етър“ № 3, гр. Русе) ще се състои отворена лекция с последваща дискусия по темата за източниците на замърсяване на въздуха и въздействието им върху здравето, както и алтернативи на горенето на въглища и отпадъци.

На 23 март (четвъртък), от 17:30 ч., в пространството за културни и социални събития „Там“ (ул. Марно поле № 2A, гр. Велико Търново) ще се състои отворена лекция с последваща дискусия по темата за източниците на замърсяване на въздуха и въздействието им върху здравето, както и технически решения и проекти за „умни устройства“ в отговор на проблемите, свързани с чистотата на въздуха.

Защо Русе и Велико Търново?

Русе и Велико Търново са едни от градовете с най-сериозно замърсяване на въздуха в България. По данни на Регионалните инспекции по околна среда и водите, само за изминалата година е имало 77 (за Русе) и 50 (за Велико Търново) дни с превишена средно дневна норма за фини прахови частици ФПЧ10 при допустими 35 дни.

„Грийнпийс“- България от години следи темата за чистотата на атмосферния въздух в страната ни. Особено в местата, които са в близост до въглищната индустрия. Организацията иска да намери пресечната точка между иновативните технологии и гражданската активност и по този начин да провокира хората да се замислят за въздуха, който дишат и мерките, които могат да вземат, за да подобрят неговото качество.