В края на зимата и началото на пролетта недостигът на витамини и сезонното хормонално пренастройване правят повечето хора апатични, раздразнителни и изтощени. Това състояние е познато като пролетна умора. Тя може да бъде придружена с главоболие или неустойчиво кръвно налягане.

За човешкия организъм пролетта е най-тежкото време през годината. Увеличава се авитаминозата, възниква необходимост от адаптиране към промените в денонощния ритъм, засилва се синдромът на хроничната умора. Ситуацията се усложнява от резките промени във времето - само за едно денонощие може да се наблюдават много силни колебания в температурата и атмосферното налягане. И не на последно място, в края на февруари като правило грипът и респираторните заболявания са във вихъра си, след който дълго не можем да дойдем на себе си.

Терминът "пролетна умора" говори сам за себе си. Симптомите са - изтощение, вялост, лошо настроение, главоболие, снижена работоспособност, намалена концентрация. Независимо от неприятните усещания обаче състоянието не е заболяване и след няколко седмици организмът ни се адаптира и признаците отшумяват.

Ако променим състава на всекидневното меню, можем да повлияем на количеството произвеждани от организма хормони. Градивният елемент на серотонина е триптофан, който се съдържа най-много в продукти, богати на белтъчини: риба, мляко, млечни произведения, месо, бобови растения, банани, бадеми и слънчогледово семе. Добре е да включим в менюто си и въглехидрати - паста, ориз, царевица и др. Белтъчната храна доставя на организма и аминокиселината тирозин, която се бори успешно с умората и подобрява умствената дейност.

Да не забравяме - колкото повече витамини, толкова по-добре. Те помагат да се адаптираме към промяната във времето. Независимо, че в магазините може да се намерят всякакви плодове и зеленчуци, повечето от тях са отгледани в парници и са с намалено съдържание на витамини. Затова допълнителният прием на т. нар. хранителни добавки е препоръчителен.

Авитаминозата е сезонно състояние, изпитват го почти всички хора, и то предимно през пролетта.

Признаците на авитаминозата са:

сънливост

хронична умора

появата на пъпки

намаление на зрението

проблеми с потентността

кръвотечение от венците

опадане на косата

проблеми с ноктите

чести простуди с дълго и трудно възстановяване

раздразнителност, апатия

понижено внимание, памет и интелект