Границите между различните видове градини постепенно се размиват

Обичайните зеленчукови градини не случайно заемат задните дворове на градините. Еднообразните им редове и праволинейните лехи с традиционeн, често съвсем ограничен асортимент от зеленчукови култури, се отглеждат само с цел получаване на добра реколта.

Но оказва се, че и зеленчуковата градина може да се впише в декоративното оформяне на двора.

По красота и оригиналност тя може да съперничи на такива популярни елементи в озеленяването, като цветни лехи, скални кътове, водоеми, морави и др.

Отглеждането на зеленчуците в интересно оформени и разположени повдигнати лехи само по себе си е декоративен акцент.

l Оказва се, че зеленчуковите градини също могат да са многообразни по оформление или асортимент и не по-малко ефектни. Всъщност зеленчуците не са само храна. От ботаническа гледна точка - това са преди всичко треви с определен размер, форма, цвят, текстура и други ефектни външни особености.

При такава гледна точка, дори и културите, отглеждани от векове, може да се представят от декоративната им страна и да влязат в съвсем неочаквани нови роли.

l Например, цвеклото манголд с неговите червени, жълти и оранжеви стъбла, интересните форми на броколито , миниатюрните ярко-оранжеви тикви - всичи те са така интересни и красиви, че вече си извоюваха място в декоративните лехи.

l А разнообразието от листни и кочанни салати поразява въображението със своите жълти, тъмно-зелени, червеникави и даже синьо-виолетови цветове.

Тази култура може да се превърне и в един от най-изразителните акценти. Някои от тях са мразоустойчиви и красят градината през студените месеци.

l От няколко сорта на една и съща култура също може да се получи истинска оригинална градина - например от чушки или домати /малки, големи и различно оцветени/.

Неоспоримо е и присъствието на зелето: то е вкусно и полезно, но и много ефектно.

Възхитителен е и “зелевият фоейерверк", съставен от разни видове и форми декоративни сортове зеле - зелено, бяло, синьо, виолетово, пурпурно, пъстро и с най-разнообразна нерядко фантастична форма. По красота подхожда и на най-парадните места от градината.

l Много непретенциозни ароматни билки и подправки - като лавандула,градински чай, естрагон, мента, коча билка, балканска чубрица, розмарин и други със своите ярки цветчета и красиви форми украсяват всяка леха.

l А виещите се растения - фасул, краставички и тикви могат да служат за декорация на всякакви вертикални повърхности.

Пазарът на зеленчуци сега предлага голям асортимент, който ежегодно се попълва от нови великолепни сортове. Те носят в лехите не само големи реколти но и ярки, неочаквани цветове и форми.

l Стремежът към необичайното възражда интересът към стари и забравени зеленчукови култури ( през XIX век броят само на листните зеленчуци е бил около 400), много от тях сега можете да намерите само в природата. Повечето от тях със своето изящество и очарование не отстъпват на градинските растения, но имат предимството че са по-непретенциозни и издържливи на вредители и болести.

Отглеждането на зеленчуци може да доставя много радост, особено от позицията на модерната декоративна градина. Само преди няколко години отглеждането на зеленчуци, особено на вилите, в много развити страни постепенно излизаше от мода.

Но едно сега е сигурно: дори и любителите на декоративното градинарство си възвърнаха интереса към отглеждането на зеленчуци.

l Сред излаганите проекти на ежегодните Международни фестивали по градинарство и досега са популярни имената на градини като: “Нищо, освен зеленчукова градина”. А темата на един от конкурсите във Великобритания е: “Градината - кухня”. Умението да се свързва прекрасното с полезното, внася необичаен и неочакван елемент в градините.

Тази мода влияе не само при проектирането на двора, но и на вида на растенията. Сега на почит са дивите растения и най-обикновени плевели се използват за украса и на най-видимите части на градината.

Границите между декоративните и зеленчуковите градини постепенно се размиват. Модерната леха трябва да е необичайна и ярка, да привлича вниманието и в същото време да е проста за обгрижване.

В какво е предимството на такъв подход при разполагането на зеленчуковите растения?

l Ако не разделяте парцела на зеленчукова, декоративна и плодова градина, а засадите растенията смесено, като създавате от тях живописни композиции, можете да спестите много място. Това не е маловажно за стопаните с малки дворове. Не случайно западноевропейският принцип за благоустройството на малкия двор е: “не разделяй, а обединявай”.

Разнообразно смесените култури в лехата,са не само красиви - те не изтощават почвата, пречат на разпространението на вредители и болести и така се пестят сили и средства.

l Създаването на смесени композиции, като правило, изисква богат асортимент от зеленчукови растения, способни да удовлетворят и най-изисканите вкусове и и фантазии. Това разнообразие е полезно не само при озеленяването. Колкото по-голям асортимент от растения включвате в храненето си, толкова повече организмът може да получи различни витамини, минерални соли, биостимулатори, и др.

l Създаването на такава градина - не е просто забава или поредна дан за модата. Това е увлекателно занимание и е цяло изкуство.Освен това само за един сезон ще се насладите на резултатите от своя труд.