Пита нашият читател Недко Илиев от гр. Нови искър

Изискванията за качеството на произведеното и предлагано на пазара краве мляко са много високи и ще продължат постоянно да нарастват. За да бъде конкурентоспособно млекопроизводството, отглежданите крави трябва да са с висока млечност - над 5000 л за лактация. Да се използва механизация в оборите и машинно доене, което осигурява по-висока хигиена и по-малко човешки труд. Задължително трябва да разполагате с хладилна вана за съхраняване на млякото след издояването му. Необходима е също и механизация за производството, прибирането, съхраняването и изхранването на фуражите. Това е осъществимо само с много инвестиции, които много по-бързо ще се възвърнат, ако броят на млечните крави е над 30 - до 60. При наличието дори на 10-15
крави е много трудно да си конкурентоспособен. Затова и такива малки семейни ферми нямат бъдеще.

Продуктите от овце и кози - мляко, сирене и др., и у нас, и в останалите държави от ЕС са много търсени и високо се ценят на пазара. Изкупуването на млякото е гарантирано. Но при производството и на тези продукти е необходимо да се спазват необходимите стандарти за качество, както и стриктна хигиена при получаването, съхраняването и обработката на млякото.

Най-ефективно и конкурентоспособно е производството на овче и козе мляко. Но само ако дойната млечност на козите е над 160-210 л, а от овцете - над 100 л. И то при положение че се замени тежкото ръчно доене с машинно. Използваните доилни агрегати, както и механизацията при отглеждането и изхранването на козите и овцете, по-бързо ще се изплатят, ако стадата от млечни овце и кози са по-големи от 100 броя.

Нашият съвет е да инвестирате само в един вид животни: крави, кози или овце, като стадото трябва да е многобройно. Да внедрите съответната механизация, което ще доведе до повишаване на конкурентоспособността на продукцията, която ще получавате.