Кората на прасковата се пука и пада от стъблото, а под самата кора на дървото има гъби. За такъв проблем сигнализира читател на страницата на "Български фермер" във фейсбук.

Причинителят на болестта са гъби от род Аrmillaria. Armillaria mellea е най-известният вид. Симптомите се изразяват в намален растеж на цялото дърво, короната се разрежда, а листата издребняват и променят цвета си до светло зелен или жълтозелен.

Падането на кората се причинява от мицела на Аrmillaria. Той се развива в три разновидности, но винаги се намира между кората и сърцевината на растението. Чрез набъбването си, той причинява отлепяне на кората.

Гъбата заразява по-често мъртва дървесина, но когато се настани в живо дърво, тя причинява отмиране на тъканите на проводящата система.

Жизненият цикъл на патогена се запазва през зимата под формата на мицел в почвата или корените на дърветата. През есента се развива плодното тяло- Пънчушка. Типична гъба с пънче и шапка.

Често причините за заряването са отслабен имунитет на дървото или входна рана в основата на стъблото.

Методите за контрол се изразяват във внимателно изкореняване на заразеното дърво. Като се има в предвид,че спорите на гъбата достигат голяма дълбочина в почвата и могат да запазят жизнената си дейност там няколко години, се налага мястото да не се използва за ново засаждане на дървесен вид. Фумигация на почвата има малък ефект.

Най-доброто решение е в тази площ да се отглеждат недървесни култури за няколко години, които изискват дълбока обработка на почвата. Отстраняването и изгарянето на корените от заразеното дърво също помагат по-бързо да се ограничи болестта.