Какво е нормалното количество вода, което котките трябва да приемат? Според ветеринарните специалисти на всеки килограм от теглото на котката трябва да съответстват на около 20-40 мл течност. Или можете да умножите по 0,03 теглото на животното. Така котка, която тежи 6 кг, трябва да пие на денонощие 180 мл вода.

Повишената жажда (полидипсия) може да е предизвикана от:

промени в менюто ѝ;

много ориз в менюто ѝ

променени условия на отглеждане;

повишени физически натоварвания;

бременност;

горещо време;

странично действие от лекарства;

сериозно заболяване.

Често котката започва да пие повече вода при промяна на дажбата й. Ако котката е минала на суха храна а преди това е яла консерви, естествено е да пие повече. Преди тя е получавала течности заедно с храната, а сега за разтваряне на сухите гранули има нужда от повече влага.

Небалансираната дажба също може да е причина за повишено потребление на вода.

Например заради повече сол в храна или пък заради ниското съдържание на белтък.

Психологичните фактори също може да предизвикат полидипсия. Сред тях са: смяна на адреса (например преместване на вилата) или поява на още един опашат любимец

Това ветеринарните специалисти наричат психологична полидипсия. По принцип тя не се нуждае от лечение, тъй като обикновено пиенето на вода се нормализира след няколко дни, но това зависи от степента на стреса.

При липса на психологични фактори, промяна на дажбата, ако навън не е горещо и котката неп риема никакви лекарства, полидипсията може да е симптом на заболяване, затова трябва да посетите ветеринарния кабинет. Повишената жажда говори за заболяване, свързано с повишен разход на течности: хепатит, захарна болест, тумор на черния дорб, пиелонефрит или бъбречна недостатъчност.