Камарата на земеделието в Долна Саксония очаква площите с пивоварен ечемик да са малко над миналогодишните 25 000 ха. А това е малко над един процент от обработваемата земя на Долна Саксония. Според Камарата цените на ечемика в момента са доста интересни - 200 евро на тон пивоварен ечемик. Високите цени са поради голямото търсене от пивоварните заводи, както и по-голямо от предлагането на вътрешния пазар, информира Topagrar news.

Цената на фуражния ечемик също е добра - 50 евро / тон за земеделските производители на фуражен ечемик. Дали това ще се цените и за новата реколта обаче, остава да се види.

Високите цени на пивоварния ечемик не оказват съществено влияние на цената на бирата в заведенията и в пазара на напитки. Що се отнася до бирата - за 20 бутилки от 0,5 литра са необходими около 2 килограма пивоварен ечемик. Това означава, че дори удвояване на цената от 200 евро /тон до 400 евро/ тон, увеличението ще е от 40 цента на кутия или 2 цента на 0.5-литрова бутилка.

През миналата година в Германия площите с пивоварен ечемик са били около 250 000 хектара. Десет процента от тяхса в Долна Саксония, предимно в областите Гифхорн, Пайне, Целе и Юлзе. Благодарение на добрите добиви, прибраният ечемик тук е 15% от общия за страната добив (165 000 тона на 1,12 милиона тона). Въпреки високите добиви търсенето от пивоварните заводи се  покрива на 70 на сто от германски производители на суровината. Останалите 30 процента са предимно от внос от Франция и Дания.