За втора поредна година водещата компания "Агрион" дава възможност арендаторите да наддават за желаните парцели

Започна голямото договаряне на рентите за земя за стопанската 2017-2018 г. На пазара за втора поредна година се появиха оферти за търгове за атрактивни парцели. В тях освен арендаторите с опит, могат да участват и по-малките земеделци. Търговете дават възможност и на по-дребните производители да се състезават за желаните парцели, обясниха експертите на водещото дружество за управление на ниви "Агрион", което въведе този модел на отдаване на портфолиото си.

Резултатите от миналата година показаха засилено търсене на земя и от нови арендатори, които искат да влязат в други землища.

Документи за участие в процедурата

се предлагат във всички офиси на компанията в страната. За всеки от парцелите ще се търсят поне по три оферти, за да се гарантира конкурентният принцип. Търговете дават възможност за равни и прозрачни условия. Фермерите сами посочват каква сума могат да отделят като рентно плащане и съответно най-добрата оферта печели. Масовата практика в бранша е големите собственици еднолично да договарят наемните нива с арендаторите.

От друга страна компаниите в бранша вече ясно осъзнават нуждата от

търсене на нови дестинации

за развитие и разрастване

и въпреки тревожните тенденции за спад на цените на земеделската продукция, експортът нараства. Освен това през следващите години до 2020-а с евросредства ще бъдат субсидирани по-активно отглеждащите плодове и зеленчуци и животновъдите, което ще увеличи търсенето на площи за паша и трайни насаждения. Затова от „Агрион” очакват интерес към предложените парцели за наемане и от фермери от други отрасли на земеделието извън зърнопроизводството – плодове и зеленчуци, животновъди, биопроизводители, които тепърва преживяват своя ренесанс.

Всъщност

ценовите нива варират

в доста широк диапазон

в различните райони на страната, защото зависят от три важни фактора - качеството на земята, мястото и големината - колкото е по уедрена, толкова е по-скъпа. Рентите се определят и от добивите и доброто европейско финансиране. Отживяла практика е да се изплащат с произведената продукция.

Фермерите основно търсят

атрактивни окрупнени парцели,

защото по-малките ниви с много собственици оскъпяват процеса по тяхното стопанисване. Разпокъсаността е един от основните фактори, който тежи на пазара.