Използват се за третиране на семена, по време на вегетацията и за разграждане на следжътвените растителни остатъци

Ваня Велинска гр. Пловдив

Когато говорим за съвременно земеделие, имаме предвид едно успешно земеделие, което включва всички постижения от науката и практиката. Вече не е достатъчно да се засеят качествени семена, а културните растения да се отгледат по правилата на добрите практики. Всичко това трябва да се надгради, за да се получат не само количествени, но и качествени резултати. За целта се използват различни продукти, които имат за цел да спомогнат това да се случи.

Именно такива са микробиологичните препарати, произвеждани от Института в Нови Сад и предлагани у нас от фирма Пиргос Агро. От няколко години те се използват в много европейски държави, а от скоро и в България.

Нашата фирма работи със семена на Института в Нови Сад от дълги години, коментира Димитър Милев, управител на Пиргос Агро. Успешното ни сътрудничество е факт, убедиха се и българските фермери, които ни се доверяват като избират качествената селекция, която предлагаме. След като видяхме резултатите, които се постигат не само в Сърбия, но и в други държави, решихме и ние да включим в продуктовата си листа микробиологичните продукти. Те са тествани при нашите условия и официално регистрирани за използване у нас.

Сръбският институт е разработил 12 сертифицирани микробиологични препарати, но у нас ще се предлагат само три - Славол, Славол S и Уникер.

Те се използват за третиране както на почвата, така и на семената, пояснява проф. Снежана Джорджевич. И могат да се прилагат при всички зърнено-житни култури, при бобови, овощни и зеленчукови култури, декоративни растения и лозя.

А ето и какво казват специалистите за приложението на тези микробиологични продукти.

Slavol S

Това е течен тор, които е подходящ за стимулиране на растежа. Може да се използва при всички видове култури за третиране на семената им, както и за обработка на резници и посадъчен материал от декоративни растения - цветя, дървета и храсти.

Славол Ес е напълно естествен продукт, който стимулира растежа на растенията, разяснява проф. Снежана Джорджевич. В него се съдържат ауксини, които се синтезират от растенията и от бактерии. В растенията те се образуват в растителните тъкани на летораслите, корените, младите листа и полени. Ауксините се транспортират чрез проводими тела от клетъчна тъкан и от тъкан в тъкан.

Ауксините обаче могат да се синтезират и от бактерии, които да стимулират растежа на растенията. Именно бактериите в Славол Ес, които се разполагат около кореновата система на растенията, чрез дейността си влияят положително на растежа на растенията.

Ауксините в препарата водят до удължаване на живота на клетките и органите, спомагат за развитие на страничните корени. При обработка на семената с него, те помагат за нарастване на кореновата система и осигуряват по-бързо проникване и вкореняване на растенията.

Продуктът може да се използва при житни - пшеница, ечемик, овес, тритикале, при царевица, соя, слънчоглед, бобови и фуражни култури.

Slavol

Това е течен микробиологичен тор, които стимулира растежа и може да се използва при всички култури. Продуктът е подходящ да се използва и за листно подхранване на полски култури - пшеница, ечемик, тритикале, царевица, соя, слънчоглед, тютюн и др., на зеленчуци, отглеждани на открито или в оранжерии - домати, пипер, краставици, зеле, листни видове и др., както и при цветя и декоративни растения.

Славол съдържа бактерии, които са изолирани от кореновата повърхност и размножени в подходяща хранителна среда, разясняват специалистите. Те произвеждат ауксини като вторични метаболити, които са изцяло от естествен произход, както и ауксини, синтезирани от растението.

Бактериите в препарата са фиксиращи които поглъщат азота и фосфороминерализиращи - разграждат органичните съединения на фосфора.

Когато Славол се използва като листен тор, ауксините навлизат през устицата на листата и минават в клетъчната тъкан. Чрез нея те се разпространяват във всички части на растението, където оказват влияние на различни физиологични процеси.

При почвено приложение бактериите проникват в растението чрез корените. Те имат способността да образуват колонии в кореновата система, което се отразява положително върху растежа и развитието на растенията. Предимствата от прилагането на този тор са: хранят растенията с азот и фосфор, произвеждат растителни хормони, подобряват съдържанието на желязо и други микроелементи, повишават устойчивостта на растенията към болести и стрес.

Uniker

Продуктът има няколко предимства, подчертава проф. Снежана Джорджевич. Той е един вид стартер при започване на вегетацията на културите, освен това помага в разграждането на растителните остатъци и в образуването на компост.

Уникер съдържа ефективни щамове бактерии, който преработват трудно разтворими съединения на въглерод, азот и фосфор, като ги трансформират в достъпни за растенията форми. По този начин органичното вещество, което се внася в почвата, бързо се преобразува в минерален азот, който се усвоява от растенията.

Следжътвените остатъци могат да се превърнат в ценна храна за следващите култури, ако се обработят с Уникер. Благодарение на него пресните органични остатъци от растенията се преобразуват до крайни минерални или полуразградени вещества, които влизат в състава на хумусния слой на почвата. Продуктът съдържа бактерия, която разгражда целулозата в почвата.

При използването му няма опасност да има азотен недостиг в почвата, тъй като в Уникер има органично вещество, което спомага до разлагането до достъпен азот.

Продуктът се прилага след прибиране на земеделските култури - житни, царевица, соя, слънчоглед и др., които трябва да се надробят, препоръчват специалистите. При възможност е добре почвата да се изоре или дискува. След около един месец растителните остатъци започват да се разлагат, а напролет полето е чисто и обогатено с хранителни вещества

Ползите от използването на Уникер са безспорни, тъй като продуктът влияе положително върху плодородието на почвата, чрез увеличение на съдържанието на органични вещества в нея и образуването на хумус. Води до увеличаване на полезните микроорганизми, които също оказват добро влияние върху структурата на почвата. При използването му се отчита по-добро усвояване на внесените минерални и органични торове, като се увеличава съдържанието на по-достъпен азот, фосфор и калий за растенията. Елиминира негативните ефекти при прилагането на други торове, когато има неправилно торене или блокиране на хранителните елементи поради неблагоприятни фактори на средата.

При комбинация от посочените продукти, специалистите уверяват, че добивите се увеличават с до 15%.