Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ - БАН

Закъснелите зимни прояви на времето в началото на второто десетдневие на март задържаха развитието на есенните посеви. А в североизточните райони и във високите полета, където се образува тънка снежна покривка (Разград - 8 см, Добрич - 1 см, София - 2 см, Драгоман - 8 см), го прекратиха.

През първата половина от следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от температури, близки до нормата за второто десетдневие на март. В по-голямата част от страната прогнозираните стойности на средноденонощните температури няма да надвишават биологичния минимум, необходим за вегетацията на пшеницата, ечемика и зимната рапица. Изключения ще се наблюдават на места в Южна България, където се очакват по-високи температури.

През втората половина от периода се очаква повишение на температурите и активизиране на вегетационните процеси при есенните посеви и трайните насаждения. В края на второто и началото на третото десетдневие при зимните житни култури ще протича масово братене. Овощните култури ще навлязат във фазите набъбване и разпукване на пъпките. В южните райони при лозата ще се наблюдава сокодвижение (плач).

През следващия период критични минимални температури за земеделските култури не се прогнозират.

Очакваните валежи ще увеличат почвените влагозапаси в двуметровия слой. Падналите валежи през изтеклия период, на много места в страната над 20-25 л/кв.м, а в някои райони от Северна България - над 30 л/кв.м (Велико Търново - 33 л/кв.м, Свищов - 34 л/кв.м, Русе - 38 л/кв.м, Шумен - 45 л/кв.м, Разград - 41 л/кв.м), повишиха нивото на почвените влагозапаси в еднометровия слой. В по-голямата част от полските райони то достигна до пределната полска влагоемност (ППВ).

До края на второто и началото на третото десетдневие на март високото съдържание на влага в горните почвени слоеве на много места в страната ще отложи предсеитбените обработки на площите, предвидени за засяване със средноранни пролетни култури. Поради тази причина в част от Южна България ще бъдат пропуснати агротехническите срокове, през втората половина на март, при сеитбата на слънчогледа.

Спиране на валежите и възможност за провеждане предцъфтежни пръскания при овошките ще има в края на второто десетдневие на март.