Доклад на ФАО алармира за нарастващия процент хора с наднормено тегло и свързаните с това заболявания
Икономическият ръст и увеличаването на доходите на глава от населението са довели почти до пълното ликвидиране на глада в Европа и Централна Азия. Въпреки това, тъй като благосъстоянието на региона се повишава, променящите се модели на потребление водят до възникването на нови заплахи за общественото здраве. Публикуваният нов доклад на ФАО отразява "промяната на състоянието на безопасността на храните".
В доклада, озаглавен "Регионален преглед на безопасността на храните: Европа и Централна Азия" се анализира широк кръг от данни за страните от региона: енергийната стойност на храната, показатели на недохранване, например спиране на растежа и линеене, анемия, наднормено тегло и затлъстяване, както и кои са основните храни, с които се храни с населението.
Посочва се модел на развитие, при който страните преминават от решаване на проблеми, свързани главно с недохранване и недостиг на микроелементи в храната, към борбата с дегенеративните заболявания, причинени от прекомерен прием на мазнини, захар, месо и млечни продукти, както и полуготови продукти. Този преход често е придружен от заседнал начин на живот.
"Още щом започнахме да разглеждаме връзката между начина на хранене и увеличаването на приходите на диетата - отбелязва икономистът от ФАО и автор на доклада Дейвид Седик - откриваме, че
делът на калориите, получени от подсладители,
растителни масла и животински продукти се увеличава,
а процентът на калории, получени от зърнени храни, намалява. Има разбира се разлики в зависимост от региона, но общата тенденция е такава."
С други думи, данните показват, че населението предпочита продукти с високо съдържание на подсладители, растителни и животински мазнини и ниско съдържание на зърнени култури.
Преминаването към такъв начин на хранене показва, че проблемът с недохранването в региона до голяма степен е решен - това е невероятно постижение. Само 7% от населението на Европа и Централна Азия живеят в страни, където основните проблеми на храненето са недохранване и недостигът на микроелементи.
Въпреки това, недохранването, причинено от дефицит на микроелементи като желязо, витамин А и цинк, както и прекомерно хранене, което е причина за наднормено тегло и затлъстяване, все още са проблем, мащабът на който се увеличава. Днес 13 на сто от населението в тези региони живее в страни, страдащи от "тройна тежест" на всички тези проблеми, свързани с храните (недохранване, недостиг на микроелементи и затлъстяване).
Още по-тревожен е фактът, че
57 на сто от населението на региона живее в страни, където основният проблем е преяждане
Според доклада 70 на сто от хората страдат от непълноценно хранене, което се причинява или от преяждане или от недохранване.
Ситуацията не е статична. Страните, в които преобладаващият проблем в момента е недохранване, през следващите години ще се присъединят към групата на страните, страдащи от "тройна тежест" на непълноценното хранене.
"Тъй като все повече и повече страни влизат в групата на "тройната тежест" - казва Седик - нужно е бързо и значително увеличение на разходите за здравеопазване и лечение на все по-често срещащите се диабет, сърдечно-съдови и други незаразни заболявания, свързани с храненето."
Докато в първата част от доклада се разглежда проблемът, втората част е посветена на начините за неговото решаване. Разглеждат се някои обещаващи стратегии за борба с продоволствената несигурност и крайното й ликвидиране. Вземат се предвид специфичните нива на доходите и структурата на хранителния режим на всяка страна. Тези стратегии са били тествани в практиката и са доказали, че са ефективни.
Обогатяването на разнообразието от хранителни продукти
се разглежда като вариант за страните, които принадлежат към групата, в която проблемът са недохранване и недостигът на микроелементи в храненето. Обогатяването на млякото с витамин D, солта - с йод, брашното - желязо, фолиева киселина и тиамин, е пример за този подход, който изигра решаваща роля за подобряване на приема на хранителни микроелементи от децата в Централна Азия.
По същия начин, в растениевъдството за повишаването на съдържанието на хранителни микроелементи на земеделските култури се използва биофортификация. За да се компенсира относително ниското съдържание на микроелементи в пшеница, която се отглежда в Централна Азия и Кавказ, където зърнените култури осигуряват повече от 50 на сто от енергията, която се получава от храната, може да се използват биологично обогатени сортове зърнени култури.
Други препоръки за политики включват:
* промяна в състава на разпространените полуфабрикати за подобряване на тяхната хранителна стойност
* използването на данъци и субсидии, насочени към промяна на цените на продуктите, в зависимост от техните ползи за здравето
* образоване на населението за храненето с цел информиране на обществеността за това какво представлява здравословното, балансирано хранене
* въвеждане на по-ефективни системи за безопасност на храните, стандартизиране на безопасността на храната, създаване на санитарни, фитосанитарни и хигиенни стандарти
* усъвършенстване на етикетите на храните, в които да е отразена тяхната хранителна стойност
* създаване на програми за продоволствена помощ, включително и хранителни програми за субсидиране, както и програми за хранителни или парични трансфери.
Коментари