Йовка Димитрова

Земеделската комисия на Европейския парламент гласува против увеличаването на вносните квоти за пшеница, царевица и домати от Украйна.

Вотът е отговор на предложение от Европейската комисия за три години да се увеличи допълнително вносът на земеделска и промишлена продукция от Киев, за да облекчи трудната икономическа ситуация в Украйна и да се засилят търговските потоци към ЕС.

Според депутатите търговските преференции обаче са насочени към няколко сектора, които са засегнати от руското ембарго и лоши реколти, включително в България и Румъния, където добивите бяха с 30% по-ниски.

В същото време, въпреки икономическите и политическите затруднения, Украи?на "си остава много важен и конкурентоспособен производител на зърнени храни", се казва в становище на комисията, прието в понеделник вечер в Страсбург.

Евродепутатите смятат, че украинските износители не са затруднени от вносните мита и дори имат излишък във вноса за ЕС през 2015 г. Киев използва 100% от търговските си квоти и е в състояние да изпълни изцяло и новите, опасяват се те.

Земеделската комисия е на мнение, че за да се избегне задълбочаване на проблемите в европейското земеделие, трябва да се запазят сегашните тарифни квоти за пшеницата, царевицата и доматите.

Европейската комисия предлага да се увеличи вносът на мека пшеница, брашно и грис с 10 000 тона, на царевица, брашно и грис с 650 000 тона, както и на домати с 5000 тона.
Търговски преференции са предвидени и за други продукти, срещу които не се възразява. Например за увеличение с 50% за гроздов сок и мед, както и със 100% ечемик, овес и друг дребнозърнест грис.

Специално за пчелния мед, ако предложението се приеме, от него още повече ще пострадат българските пчелари, които сега се оплакват от ниски изкупни цени заради вноса от Украйна.

Според Европейската комисия заради икономическите проблеми в Украи?на увеличението на квотите трябва да влезе в сила възможно наи?-бързо. Поради тази причина не е направен анализ как мерките ще се отразят на европейското земеделие, а само се цитира проучване, според което ползите ще са и за двете страни. От вдигането на квотите ЕС ще загуби около 50 млн евро от вносни мита, което се оценява като незначително от вносителя.

Предстои на 21 март по намерението за увеличаване на търговските квоти на Украйна да се произнесе и комисията по външна търговия на Европейския парламент, преди то да се гласува окончателно в пленарна зала.

ЕС и Украйна имат споразумение за свободна търговия от 1 януари 2016 г.