Диана Ванчева

ЕС не може без нов финансов инженеринг след 2020 г. Това твърдят от Балканска земеделска камара, чийто председател е Петя Ставрева, която две години беше български евродепутат и член на комисията по земеделие в Европарламента.

Според нея в следващия период на ОСП ще се говори само за интегрирани проекти и за нов вид финансов инженеринг.

След 2020 г. в ЕС със сигурност ще има средства за подкрепа за развитие на селските райони, казва Ставрева, но те ще бъдат диференцирани много строго, заради вече свития аграрен бюджет.

За какво ще има пари?

Ще има средства, които да подкрепят обезлюдяването на селските райони, което е потвърдено и от Брюксел, защото това се превръща в общ европейски проблем.

Според Петя Ставрева предложение на Балканската земеделска камара до Брюксел относно ОСП в новия период ще бъде създаването на нова финансова среда и финансов инженеринг за кредитни кооперации и гаранционни фондове особено за средните и малките земеделски производители. И е ключово това да се предложи още отсега и държавата ни да застане зад идеята.

Също така трябва да се предвидят повече мерки за създаване на модерна инфраструктура в селата и особено в неравностойните райони, което е и виждане на Европейската комисия поне в сегашната й визия за след 2020 г.

Други мерки, които задължително трябва да се вземат, но са в обсега на националната политика на държавите, това са стимулите за насърчаване на обединяването на най-дребните стопани в организации на производителите.