Понякога готвенето може да се превърне в истински ад - пръска масло, млякото прекипява, не можете да измиете загорелия тиган и на всичкото отгоре очите ви сълзят от лука...

Ние решихме да съберем от AdMe.ru за вас готварски съвети за чистене и организация на пространството в кухнята, които доста ще ви улеснят.

ЧАЛЪМИ ЗА ГОТВЕНЕ

1. Как да изчистим зеленчуците от семената

За да премахнете семената от тиква и тиквички, използвайте лъжица за сладолед. Нейното заточено острие лесно ще отдели семките. Също така, с помощта на тази лъжица може да приготвите красиви салати.

2. Как да се избавите от излишната мазнина в яденето

На всеки може да се случи яденето да стане прекалено мазно. Как да се справите?

Увийте кубче лед в кърпа и внимателно го прекарайте по повърхността на ястието. Ледът като магнит привлича мазнината и тя се отделя върху салфетката.

3. Работете с фолиото, като майстор-готвач

Фолиото за свежо съхраняване се разтяга и къса? Съхранявайте го в хладилника, както това правят всички готвачи в света. Студеното фолио лесно се контролира,не се гъне и не лепне.

4. Лесно почистване на цитруси

Съветът по-специално за тези, които не обичат да чистят портокали, лимони и мандарини.

Поставете плода в микровълновата за 20 секунди, след което плодът е лесен за почистване от кората.

5. Как да получите повече сок от цитрусови плодове

За да получите повече сок от лимон първоначално го охладете и след това го поставете в микровълновата за 15-20 секунди.

6. Лесно е да почистите варените яйца

При варенето на яйцата добавете към водата сода или оцет. И двете вещества проникват в черупката и улесняват отделянето й от белтъка.

7. Лесно е да настържете мекото сирене

Преди да го настържете, поставете сиренето във фризера за 30 минути. Охладеното сирене няма да лепне по рендето, защото ще стане по-сипкаво.

8. Без сълзи, докато режете лук

Преди да започне да режете лука сложете го във фризера за 30 минути. Този метод е подходящ само ако сте решили да пържите лука или да го сложите в яхния. Той не е подходящ за пресни салати.

9. Как да готвим паста

За да не се налага да "дебнете" врялата вода, в която приготвяте макарони, да не изкипи, поставете на ръба на тенджерата дървена шпатула или лъжица. Дървото няма да позволи на пяната да се вдигне прекомерно и да изкипи.

10. Как да готвите цяла птица

Когато печете пиле (или друга домашна птица) добре е да го поставите върху гърдите. Тъй като повечето месо е откъм гърдите, добре е те да са по-близо е до източника на топлина. Така пилето ще се изпече по-бързо.

11. Пергаментова хартия за кифли

Ако не разполагате специални форми за тарталети, използвайте пергаментова хартия. Като използвате този метод ще получите нестандартни тарталети, които ще изглеждат много по-интересно.

12. Правилно затопляте пица

Когато притопляте пица или друг сладкиш в микровълновата печка, поставете вътре и чаша вода. Така изпаренията няма да позволят тестената кора да изсъхне.

13. Пригответе перфектните пържени яйца

Сипете една супена лъжица вода до ръба на тигана. Покрийте тигана с капак, който се затваря плътно. Водата, която ще се изпарява ще "забули" яйцата. Така жълтъкът отвън ще е покрит, а вътре ще е течен.