Какво означава "странно" поведение:

отъркват се в предметите в аквариума;

люспите им се оронват;

не плуват плавно, а на тласъци.

Най-често привнасянето на паразита в аквариума е станало при купуването на самите рибки. Възможно е заразяването да стане и с поставянето на водните растения, замърсена вода или друг инвентар.

Този вид паразит се настанява под перките на гупите и там престоява от 2 до 4 дни. След това напуска тялото на рибата и се спуска на дъното на аквариума. Оттам вече се настанява по растенията или на самото дъно, и се размножава.

Паразитът най-често напада гупите както и рибките кардинали, макроподите, а понякога и останалите видове аквариумни рибки.

При опаразитяването отначало поведението на рибките е нормално, като те само от време на време се отъркват в предметите в аквариума.

След няколко дни люспите започват да се отслояват и да се лющят. Най-засегнатите участъци са около перките. Това е причината рибките да започват да плуват на тласъци.

Лечението не е трудно

Най-често се използва малахитово зелено, към което се добавя меден сулфат. Може да ги намерите в зоомагазините. А най-правилно ще постъпите, като се консултирате с ветеринарен лекар.