Християн Узунов

Все повече фермери по света инвестират в дронове. Пазарът продължава да се разширява и предлаганите модели стават все по-многобройни. Но как да преценим дали цената си заслужава?

Малек Мурисон споделя за AgWeb, че най-важното условие е  да се избере цената, която предлага отговор на нуждите. Това означава, че фермерите, които за първи път използват технологията, нямат нужда от всички високотехнологични приспособления, с които един дрон може да бъде снабден. Условно потребителите могат да се разделят на три групи:

1. Начинаещи потребители

Като начинаещ най-добрият съвет е да потърсите нещо относително евтино, защото шансът някой от полетите да приключи в дърво или в постройка е голям. Има вероятност и да прецените, че този тип технология не е за вас и няма приложение във вашето стопанство. Дроновете на пазара, отговарящи на тези условия, са в ценови диапазон между 150 – 400 лв. Вариантите са два: микродрон, който е много подобен на експертните модели но с по-малко функционалност или по-голям дрон, който е базов модел с минимални присособления.

2. Напреднали потребители
За тази група дроновете варират в границите 500–1200 лв. и са едни от най-търсените на пазара. Точно затова в тази пазарна ниша цените бързо спадат, а качеството се увеличава. Добър пример е моделът DJI Phantom 3, който през 2015 е струвал над 2000 лв., а сега може да се намери на половин цена.

3. Професионални потребители

Най-високият клас дронове намира място точно тук. Цената е от 1400 лв. нагоре. Добрата новина е, че цената наистина отговаря на качеството. По-скъпите дронове са с по-голям обхват на летене, извършват по-дълги полети преди презареждане, имат вградени системи за автопилотиране и избягване на препятствия, многопикселни камери, термокамери и редица други екстри. Лидерът тук е компанията DJI, но конкуренцията бързо наваксва.