Внася се сега, както и при засяването или засаждането
В любителската зеленчукова градина най-често се използва оборски тор. В него се включват постелката, твърдите извержения и урината на животните. Тази смес обаче не се използва веднага за торене, а се оставя добре да се разложи.
Според степента на разлагане се различават:
слабо разложен (пресен) - при него сламата от постелята е почти запазила цвета и здравината си;
полуразложен - сламата е придобила тъмнокафяв цвят, лесно се къса и торът е загубил 20-30% от първоначалното си тегло;
добре разложен - представлява черна мазна маса и теглото му е около 50% от първоначалното;
силно разложен (прегорял) - наподобява черна рохкава маса.
Най-подходящ за градината е добре разложеният оборски тор, тъй като той се усвоява най-лесно от растенията.
С пресен оборски тор не бива да се торят повечето от зеленчуковите растения.
Коментари