Предстои фунгицидно третиране, което е решаващо за опазване на пшеницата и рапицата от болести

Внасянето на биостимулатор помага на растенията, коригира недостига на хранителни елементи, но и осигурява залагането на по-високи добиви

Ваня Велинска Североизточна България

Времето се позатопли и фермери и агроспециалисти влезнаха в посевите, за да ги обследват. На пръв поглед положението изглеждаше нормално след стопяване на снега.

При внимателен оглед обаче става ясно, че на някои полета има проблеми. Това са посеви с пшеница и рапица, където сеитбата закъсня и растенията не успяха да достигнат оптимална фаза на зимуване

В Добруджа например, въпреки че сеитбата протече без сериозни закъснения, на места се видяха изтглени посеви. Поради голямата почвена влага и невъзможност да се валира, това може да създаде проблеми. Растенията остават във въздуха, няма как да усвояват хранителни вещества от почвата, а може да се стигне и до отмиране на част от кореновите власинки. Затрудненото хранене на тези посеви със сигурност ще доведе до дефицити, предупреждават специалисти. Затова на такива полета, ако не е направено валиране, трябва да се предприемат други мерки.

Проблеми има и с посевите в района на Варна, където се направиха доста късни сеитби. Там, на много места имаше растенията, които влезнаха да зимуват във фаза 2-3-4-и лист. По-голяма част от листната повърхност на тези полета е изсъхнала, което затруднява фотосинтезата и бързото възстановяване на вегетацията на растенията. Въпреки че е наторено с азотен тор, той ще се усвои трудно от слабите посеви. В този случай агроспециалистите са категорични, че е необходимо да се подпомогнат с листен тор

Той съдържа лесноусвоими хранителни вещества, които спомагат за по-бързо възстановяване на развитието им, което ще им позволи да започнат да се хранят и кореново.

При рапицата положението е аналогично. И тук проблемни са късно засетите полета, които в района на Добрич обаче не са голям процент. На места са наблюдават изтеглени растения, но фермерите се надяват, ако има загинали единични растения, те да се компенсират от съседните, които ще образуват повече разклонения.

В района на Варна има полета с измръзнала рапица, отчитат агроспециалисти. Тъй като пораженията са на петна, посевите няма да се развалят, но ще се наложи оцелелите растения да се подсилят допълнително, за да компенсират евентуалните загуби.

И при пшеницата, и при рапицата ще има прояви на дефицити заради продължителната зима категорични са експертите. Те обаче ще са различни при отделните култури, както и на различните полета. А препоръката е да се реагира максимално бързо, за да се компенсират липсите и това да не се отрази на крайните добиви.

Разбира се, има отлични посеви с пшеница и рапица, за които фермерите няма да имат сериозни грижи, освен да продължат с добрите практики, които в този момент са фунгицидно и инсектицидно третиране, както и внасяне на листен тор.

Фунгицидното третиране е един от важните фактори за опазването на културите от болести. Предложенията на растителнозащитните фирми са разнообразни и е препоръчително фермерите да имат ясна картина на състоянието на растенията, за да може да се прецени кой фунгицид е най-добре да се използва. Заедно с него може да се внесе и листен тор, който да спомогне на закъснелите посеви да наваксат в развитието си, като и да коригира дефицитите.

В случая много добро решение е и използването на новия биостимулатор Амино Експер Импулс. Заради богатия си хранителен състав, съчетан с биологична съставка и фитохормони, продуктът действа незабавно след прилагането му, тъй като компонентите му веднага навлизат в метаболизма на растителният организъм.

Вложен, заедно с продуктите за растителна защита в първите фази на развитието на пшеницата, Амино Експерт Импулс осигурява готова храна, подадена в достъпна форма и много необходима за първоначалните етапи от развитието на младите посеви, които са решаващи за по-нанатъшното им развитие. А пълноценното хранене води до увеличаване на фотосинтезиращата площ, а растенията стават по устойчиви към неблагоприятните фактори на средата.

При рапицата също предстои фунгицидно и инсектицидно третиране, което може да се съчетае с внасяне на биостимулатор. Това подхранване е препоръчително не само за изоставащи посеви и за такива, при които са установени липси, но и за такива, при които се целят високи добиви

Внасянето на биостимулатор осигурява хранителни вещества, които са много важни за този етап от развитието на рапицата, тъй като инициират процес на формиране на по-голям брой разклонения, започващи от основата на растението. Поради наличието на комплекс от биологична съставка и жизненоважните микроелементи, които са вложени в листните торовете, се засилва кореновата активност и се укрепва имунитета на рапичното растение.

Осигурява се по-добро усвояване на вложените почвени торове и пълноценно използване на зимната влага. Растенията много по-бързо се възстановяват от стреса, причинен от различни фактори на средата - насекоми, болести, дефицити и др. и залагат рано разклоненията. Листният тор допринася за по-доброто прилепване и разпределяне на работния разтвор върху растението.

Важно е да се спазват добрите практики при отглеждане на културите, за да се гарантират отлични резултати, казват успешните фермери като Росен Коев и Тодор Тодоров
Важно е да се спазват добрите практики при отглеждане на културите, за да се гарантират отлични резултати, казват успешните фермери като Росен Коев и Тодор Тодоров
Такива посеви се нуждаят от спешна помощ, за да наваксат в развитието си
Такива посеви се нуждаят от спешна помощ, за да наваксат в развитието си