Страхотна идея за тези, които живеят на високите етажи, но имат селска къща двор или вила с градина.

Разсад може да се отгледа в прозрачни пластмасови бутилки (1,5 литра). С ножица или макетен нож изрежете около 1/3 от бутилката, но по дължина. Не режете до края. Образувалото се капаче нарежете на ивици. На дъното на получената лодка поставете люспи от лук и чесън. Отгоре посипете пръст.

Обилно поръсете с разтвор на калиев перманганат. Покрийте с пласт тоалетна хартия (може и вестници). Върху добре намокрената хартия поставете семената. Отгоре посипете тънък слой суха пръст, поставете капака и цялата бутилка пъхнете в найлонова торбичка. Поставете върху радиатора или близо до отоплителен уред. Поливайте оскъдно. След поникване махнете найлона и нарязания капак, „сандъчето“ поставете на светло на прозореца.

По-нататъшните грижи за разсада не се различават от обичайното: поливане, подхранване, допълнително добавяне на почва, ако е нужно. Разсадът в импровизираните саксии се развива прекрасно. Прозрачната бутилка помага за развитието на корените, люспите от лук и чесън предпазват от инфекция и листни въшки, а хартията не позволява семената да „потънат“ в почвата.