За да е рентабилна семейната ферма за пуйки, трябва да осигурите на птиците пълноценни комбинирани фуражи, напомнят специалистите. На първо място е

потребността на птиците от хранителни вещества в дневната дажба

А на второ място са изисквания спрямо използваните фуражи.
След като са захранят и запоят, през първите няколко дни пуйчетата се хранят в капаците на кутиите, с които са доставени, или в плитки тави. Освен в тях фуражът може да се дава в малки количества върху велпапе на постелята, където те по-лесно могат да намерят храна, докато започнат да я разпознават.

Автоматичните хранилки се слагат в края на първата седмица

като пуйчетата свикват с тях за 3-4 дни. На подрастващите птици трябва да се осигури фронт за хранене по 6 см, ако се използват кръгли хранилки, и 10 см на глава, ако се използват линейни хранилки (тип корито или ясла - една 2-метрова хранилка за 40 пуйчета). Младите пуйчета са по-тромави, по-трудно подвижни и по-страхливи и затова специалистите препоръчват да им се предоставя по-широк фронт от посочения минимален. През първите 5 дни пуйчетата се хранят със смлян комбиниран фураж, след което се преминава към гранулиран фураж с диаметър на гранулите 2-3 мм. След като пуйчетата поотраснат, дебелината на гранулите може да бъде 5 мм, а по-късно - и до 8 мм.

На стадата за разплод (носачките) се осигурява фронт за хранене 20-25 см на птица или една 2-метрова хранилка за 10 пуйки.

Каква е консумацията на пуйки със средно живо тегло - първа седмица - 10 г, втора - 18-20-г, трета - 20-25 г, четвърта - 40-50 г, пета - 70 г, шеста - 85 г, седма - 100 г, осма - 130 г, девета - 135 г, десета - 140 г, единадесета - 160 г, дванадесета - 190 г, тринадесета - 210 г, четиринадесета - 220-225 г, петнадесета - 250-270 г.

Възрастните пуйки консумират по 250-270 г фураж, а пуяците - 250-350 г

Прилагат се различни начини на хранене на пуйчите стада, като част от комбинираните фуражи се заменя с други концентрирани фуражи - царевица, жито, ечемик, овес, зърнено-бобови, отделно или смесени заедно. Те са по-подходящи при полуинтензивното отглеждане и угояване на по-примитивни породи. Специалистите не ги препоръчват, когато се отглеждат пуйки за стоково производство - угояване или носачки. Ако се налага да бъдат използвани, е необходимо смеската да бъде добре изчислена и все пак дозирана, доколкото това е възможно.