Понякога готвенето може да се превърне в истински ад - кипи и пръска масло, млякото прекипява, не можете да измиете загорелия тиган и на всичкото отгоре очите ви сълзят от лука.

Събрахме за вас полезни и изпитани съвети за готвене, чистене и организация на пространството в кухнята.

СЪВЕТИ ЗА СЪХРАНЕНИЕ

1. Запазете зелените подправки

За да съхраните полезните свойства на зелените подправки, най-добре е да ги замразите във формички за лед. Може да използвате вода или зехтин. Ледените кубчета се пускат директно в ястието.

2. Правилно съхраняване на ядките

Почистените от черупките ядки се замразяват. Така те най-добре запазват всички полезни свойства, вкус и аромат. Изсипете обелени ядки в херметически затворена кутия и ги поставете във фризера. Ядките не трябва предварително да се пекат, тъй като ще изгубят полезните си качества. Ядките трябва да се съхраняват сурови. Друго предимство на този метод на съхранение: в ядките няма да гранясват, което може да се случи, ако ги съхранявате при стайна температура.

СЪВЕТИ ЗА ПОЧИСТВАНЕ

1. Почистете правилно чугунените съдове за готвене

За да не се образува ръжда по чугунените съдове с течение на времето, те не трябва да се почистват обичайните средства. За почистване е най-добре да се използва готварска сол. Чрез този метод, наред с почистването, ще премахнете натрапчивата миризма от подправките, които сте използвали при готвенето.

2. Как да отървем ръцете си от неприятните миризми

За да се отървете натрапчивите миризми на лук и чесън, използвайте лимон или сода за хляб. Просто разтривайте ръцете си и изплакнете с вода.

3. Как да възвърнем предишния блясък на посудата

За да може хромираната купа пак да заблести, измийте я с разтвор на оцет и вода. Ако не става въпрос за електрически съдове, най-добре е да накиснете в разтвора за през нощта.

4. Върнете предишния блясък на дървените лъжици

Дървените шпатула и лъжица с течение на времето губят своята форма и придобиват неприятна миризма. В тези случаи изходът е един - да ги хвърлим.

Ако все пак ви е жал да се разделите с любимите кухненски помощници, има решение. Сварете дървената лъжица в обикновена вода и я оставете да съхне на слънце. По този начин можете да се отървете от неприятната миризма и да им даде втори живот.

5. Почистете дървени дъски за рязане

За да се отървете от миризмата на дървена дъска и остатъци от храна, натрийте я с едра сол и оставете така да престои 10-15 минути. След това обтрийте с половин лимон, избършете и подсушете. Тази процедура гарантира, че няма да останат следи от неприятни миризми.

6. Как да запазите вашите рецепти чисти

Често когато готвим използваме кулинарна книга или записки. Понякога е много трудно да задържиш книгата на нужната страница и да я опазиш чиста по време на готвенето.

В тези случаи може да използвате закачалка за панталони. Използвайте щипките за да фиксирате страницата, самата закачалка закрепете за рафта.