Произвеждаме едва 0,4 % от европейските плодове и зеленчуци. Това показва доклад на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (САРА). Нисък дял и проблеми като тези в България се наблюдават и в други Източноевропейски страни (Словакия, Хърватска, Чехия, др.), където почти липсва оранжерийно производство. През 2015 г. едва 1,2 % са били българските площи с продукция в Европа.

От центъра за икономически изследвания посочват още, че цените на оранжерийните зеленчуци през тази зима у нас са били сред най-високите. Особено чувствително е увеличението при краставиците. На едро, цените на оранжерийни краставици са нараснали с 6% през февруари на месечна база и с 40% на годишна. По-голяма е разликата между цените на едро и дребно при доматите, където маржът е около 45%. При краставиците, където цените на производител са доста по-високи, разликата между нивата на търговия е 35%.

През февруари килограм домати в магазинната мрежа е струвал 2, 95 лв. Краставици сме купували за 4,47 лв., а зелени чушки за 3,95 лв.