Гергана Младенова

Най-доброто решение в този случай е засушаването. Преовлажнената почва е идеалната среда, в която сциаридните мушици снасят безброй яйца, от които около 90% за нула време се превръщат в ларви и нанасят поражения. Възрастното насекомо не е опасно за растенията, но е сигурен знак за задаващ се проблем.

За навременно откриване на неприятели в промишлените производства се използват

лепкави капани,

най-често в жълт цвят, които привличат мушичките. В домашни условия също могат да помогнат. Такъв капан за насекоми може да се намери в агроаптеките и дори в магазините за домашни потреби или железариите, където по-често го предлагат срещу гризачи. Освен че е точен индикатор, лепкавият капан намалява и числеността на нашествениците.

Естествено, употребата на

инсектициди

също е едно от решенията. Но често пъти препаратите, продавани в цветарските магазини, са неефективни особено, ако нападението е голямо. Важно е да се знае, че чрез пръскане с инсектицида се повлиява само на летящите мушички, но не и на ларвите в почвата. Те могат да се третират само чрез заливане на почвата и то със силен инсектицид.

По– безвредни за околната среда средства

(а и не само) са отварите от тютюн, коприва, пелин и много други растения, които се срещат дори в градска среда, а ние наричаме плевели.

Отвара от тютюн в домашни условия може да се приготви като 1 супена лъжица ситно нарязани листа се залеят с 1 литър вода. Така престоява едно денонощие, след което се разрежда с още 1 литър вода и се добавя сапун за прилепител. С нея може да се пръска както повърхността на почвата, така и растението. Тази отвара действа и срещу листни въшки, трипсове и други неприятели.

Отвара от пелин може да се приготви от изсушена листна маса. Продава се в аптеките. 1 супена лъжица листа се смесват с 100 мл вода и се кипва за десетина минути. Оставя се да изстине и се долива литър вода. Прецежда се и се добавя прилепител. Действа и срещу гъсеници и плодови червеи. Може както да се залива почвата, така и да се пръска.
За отвара от коприва може да се използва и зелената листна маса. В този случай дозата е колкото листа, толкова вода. По-лесният вариант е само чрез накисване за няколко дни, а по- трудният – да се изчака да ферментира. Независимо кой метод ще предпочетете, тази отвара може да се използва многократно не само срещу неприятели, но и като имуностимулатор на растенията и за листно подхранване.

Необходими са търпение и упоритост докато се прекъсне цикъла на развитие на насекомото с билкови отвари, защото те бързо губят токсичността си под действието на светлина или температура, но от друга страна са напълно безвредни за нас хората. С тях ние помагаме на растението само да се справи с болестите и неприятелите.

Евтините почвоподобни смеси са първоизточник на зараза

не само с инсекти, но и с ред гъбични и бактерийни болести, затова важно условие за здрави растения е „здравата“ почва.

Вносната, непреопакована в България почва е лека и богата на органично вещество, няма примеси (освен перлит), тя е обеззаразена и обогатена точно с тези макро и микро елементи, които са написани на опаковката. Това е качествената почва за всяко цвете, независимо дали изисква кисел или алкален субстрат.

Биохумусът от калифорнийски червеи също е много подходящ и отговаря на споменатите критерии и все по- често може да се намери в търговската мрежа на приемлива цена. Такива почвени смеси може да се намерят в големите търговски вериги, дори в хранителните.

За сравнение може да служи цената – 10 л некачествена почвена смес струва около 2-3 лв., а същото количество почва, но „здрава“, е приблизително 10 лева.