Тежките метали обаче се задържат в кореноплодните, предупреждават учените
Йовка Димитрова
Зеленчуците, отглеждани близо до натоварени пътища и градски зони, отговарят на европейските здравни стандарти. До този извод стига екип от учени от университета в Гент, Белгия.
Изследователите са проследили наличието на вредни субстанции, основно метали, в марули и спанак, отгледани на терени в градска среда и в близост до натоварени магистрали.
Резултатът от изследването показва значително завишени концентрации на олово, кадмий, арсен и живак, които се получават при изгарянето на газове от колите, в сравнение с нивата на същите елементи в зеленчуци, отглеждани на село.
Но дори при неизмитите образци, е регистриран само един случай на превишаване на европейските здравни стандарти за наличие на олово и кадмий. сочат резултатите, които бяха публикувани в белгийската преса. При измитите с вода листни зеленчуци от същото поле всички резултати са в норма.
"Когато измивате с вода зеленчуците от градската си градина, отнемате всички рискове", казва шефът на изследователския екип, направил изследването, Вероник Трох.
След измиването наличието на олово в марулята намалява със 70%, а на спанака - с 47 на сто, установили учените.
Сравняването на резултатите от три зеленчукови градини в силно урбанизирани зони на Гент показва сходни резултати по отношение на наличието на тежки метали в културите, отглеждани в селски райони, се казва в изследването.
Белгийските учени смятат, че няма здравни рискове при отглеждането на листни зеленчуци в градските зони, но предупреждават, че металите могат да се натрупат в корените на други видове зеленчуци, които се използват за храна и са гледани при подобни условия.
Коментари