Колекция от стари трактори ще бъде пусната на търг в Северна Ирландия за 1 млн. паунда (2 324 529 лв.). Тя ще включва и някой от най-ранните произведени модели на Хари Фъргюсън, който се счита за бащата на модерния трактор.

В продължение на 40 години Джон Флин е успял да събере над 100 класически трактора заедно с инвентара. Колекцията му е определена като една от най-добрите в света.След хилядите часове, прекарани в обикаляне на най-затънтените кътчета на света, колекционерът решава да обяви търг. В рамките на само един ден машините ще бъдат изложени и достъпни за закупуване.

Решението на Флин не е породено от затихналата страст по машините, а от нова бизнес възможност в Азия, където той смята да инвестира. Джон Флин е бил част от строителната индустрия в продължение на години, но любовта му към земеделската техника се ражда още като дете в семейната ферма.

Между предлаганите за продажба трактори е редкият прототип на Хари Фъргюсън, който е открит в един хамбар през 1980 година. Той е бил подарък за пенсионирането на един от служителите във фабриката на г-н Фъргюсън. Счита се, че този прототип е един от малкото, създадени през далечната 1940 г. в САЩ, точно по времето, когато се е случила раздялата между Фъргюсън и Форд.

След войната тези трактори са пренесени в САЩ за провеждане на полеви опити и точно този дизайн се превръща в легендарния малък сив „Фъргюсън“.

Колекцията на Флин  включва редкия модел „Фъргюсън Браун тайп А“, близо тридесет други „Масей Фъргюсън“ и няколко „Алгейр“. Всички с висока колекционерска стойност.

Търгът ще се състои на 15 април в Северна Ирландия.

Източник: Farmers weekly