Катерицата Джоуи, която е домашен любимец на американеца Адам Пърл от щата Айдахо, напада крадец, който се вмъква в дома им. Той дори не е предполагал, че на плановете му ще попречи една катерица.
Стопанинът  на катерицата Адам Пърл разказва, че разбрал, че нещо не е наред още като се приближил до дома си и видял следи в снега. Той веднага се втурнал към сейфа, в който имал оръжие. Отдъхнал си, като видял, че пистолетът е непокътнат, но по сейфа имало явни следи от опит за взлом.
Единственият свидетел на опита за грабеж била домашната катерица Джоуи. И всичко сочело, че гризачът с пухкава опашка действително накарал крадеца да се откаже от намеренията си, след като Джоуи яростно го издраскал.
Разследвайки опита за обир, полицай Ашил Търнър открила заподозрения, по чиито ръце имало дълбоки драскотини. Впоследствие се изяснило, че това действително били следи от катеричите нокти.
Крадецът признал, че именно катерицата го нападнала и го издрала.
Откраднатите вещи били върнати и Пърл обяснява, че има намерение да награди своя спасител с любимите му бонбонки.
Пърл разказва, че преди са имали кучета, но смята, че Джоуи е дори по-добър пазач. Той намерил Джоуи като бебе сред цветята и го отгледал, като го хранел с биберон. Сега Джоуи му се отплатил.