Производството на говеждо месо във Франция продължава да се увеличава, което води до намаление на вноса и се отразява на цените в някои страни-доставчици.
Франция е ключов пазар за говеждо месо, произведено в ЕС, и затова увеличението на вътрешното производство неизбежно оказва влияние на пазара в ЕС като цяло. Освен това Франция е голям производител на телешко месо.
Последните прогнози на френския Институт по животновъдство показват, че производството на говеждо и тази година ще се увеличава, т.е. растежът ще се запази четвърта година по ред. Но трябва да се отбележи, че той ще е незначително по-висок, отколкото през 2012 г. От друга страна това трябва да се разглежда и в контекста на намаленото вътрешно потребление на говеждо и телешко месо.
Сложният млечен пазар продължава да оказва влияние върху клането на млечни крави, което се превръща в основната причина за увеличаването на производството на говеждо месо през 2016 г.
Но в началото на 2017 г. има известни признаци за това, че клането на млечни крави се забавя, отчитайки значителното оживление на пазара на мляко през втората половина на 2106 г.
Така че тази година се очаква ръст в клането на месодайни животни, тъй като производителите увеличават бракуването в стадата си. Клането на ремонтни подрастващи животни се очаква да е стабилно. Кланичното тегло също ще се увеличава.
Коментари