По екологични съображения още тази година ЕС може да предприеме редица мерки за ограничаване на влагането на цинков оксид в комбинираните фуражи, включително и в тези за прасета. Тази перспектива се посреща отрицателно от свиневъдите, тъй като това решение може да се отрази негативно върху продуктивността на отрасъла.
В момента цинковият оксид е регистриран в повечето страни от ЕС като профилактично средство за използване в количество 3,1 кг на 1 т комбиниран фураж. Тази норма осигурява 2500 мг на 1 кг комбиниран фураж, което е норма в частност за прасета до 14-дневна възраст.
Въпреки че ефектът от цинковия оксид не е напълно изучен е очевидно, че той се отразява негативно на микрофлората на чревния тракт и предпазва прасетата от редица заболявания в ранния период от живота им.
Във Великобритания през 2015 г. цинков оксид се използва в количество 26% на всички комбинирани фуражи, а през 2016 г. цифрата се е увеличила до 40%.
Предполага се, че продуктът е разумна алтернатива на антибиотиците. Според производителите увеличеното прилагане на фуражни антибиотици ще се превърне в един от многобройните отрицателни резултати от въвеждането на ограничението на цинковия оксид.